Kategórie
Pravé ovocné destiláty

Oskorušovica, najvzácnejší ovocný destilát.

Nie je náhodou, že prvý článok na našom blogu je venovaný práve destilátu, ktorý nesie prívlastok „najvzácnejšieho ovocného destilátu“, keďže ako jediný oficiálny výrobca oskorušovice na svete vydestilujeme ročne len do 200 fliaš tejto delikatesy a ani zďaleka sa o ňu nemôžeme podeliť s každým aj keď by sme veľmi radi.

bvd-oskorusovica-45-035l-2586Ak ste ešte o oskoruši, resp. oskorušovici ešte nepočuli, nie ste jediný. Plody stromov jarabiny oskorušovej (lat. Sorbus domestica), taktiež hovorovo nazývanej „oskoruša“, patria v dnešnej dobe ku skoro zabudnutým, resp. znovu objavovaným prírodným liečivám. Pôvodom z oblasti Stredozemného mora, sa na Slovensko dostali v stredoveku vďaka Rimanom, ktorí po stáročia benefitovali z jej liečivých účinkov. Už Vergílius v jednej zo svojich básní opisuje oskorušové víno ako zázračný liek na tráviace ústrojenstvo – také niečo si predsa museli zobrať so sebou aj na Slovensko.

IMG_11301

Poďme sa ale trochu povenovať tejto raritke aj ako drevine… Najväčší ovocný strom, najtvrdšie drevo na Slovensku a najväčšie plody spomedzi jarabín, dokonca bol v roku 1993 vyhlásený za strom roka. V minulosti sa drevo oskoruše používalo na najťažšie namáhané mechanické súčiastky, napr. pri lisovaní hrozna v pôvodných vinohradoch. Stromy ako také, pokiaľ sú divo rastúce, je možné poväčšine objaviť ako tzv. solitéry (rastúce samostatne). Ich výška dosahuje až 25 m a priemer kmeňa 1,5 m, pričom sa môžu dožiť v podmienkach stredného podnebného pásma až 500 rokov. Zaujímavosťou je, že stromy oskoruše sa aj v rámci toho istého druhu pomerne dosť odlišujú, tzn. každá oskoruša je iná, a to platí aj pre jej plody. Medzi základné rozlišovacie znaky patrí tvar, ktorý môže byť hruškovitý, či jablkovitý.


IMG_1104Aj keď majú plody oskoruše rozmanité využitie, najvzácnejším a najcennejším produktom je práve ich destilát, oskorušovica, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Odhaduje sa, že na slovenskom území rastie iba do tisíc kusov starých, nešľachtených stromov a my sa momentálne staráme o 9 z nich, pričom každý z týchto stromov má minimálne sto rokov. Tradícia hovorí, že aby sa semienko oskoruše prijalo, musí najskôr prejsť tráviacim traktom vtáka alebo cicavca. Ak by sme však nebrali v úvahu ich vzácnosť a ojedinelosť,  celý proces počnúc zberom až ku finálnemu destilátu je pomerne náročný. Zber sa začína v polovici septembra a prebieha každý druhý deň po dobu zhruba 6 týždňov, pričom sa používajú len plody, ktoré sú v najvyššom štádiu zrelosti, tzv. „hniličky“. Do kvasu sa pridávajú plody, ktoré dozrievajú v tenkej vrstve na podložke pod holým nebom, bez stopiek, lístia a ošetrené o poškodené alebo nahnité kúsky.

oskoruse na slnku

Kvasný proces prebieha v hermeticky uzavretých sudoch po dobu 4-6 týždňov a destiluje sa v 3-stupňovej medenej kolóne. Vďaka hniličkovaniu plodov majú oskoruše pomerne vysokú výťažnosť na tak vzácny destilát, a to zhruba 3 litre zo 100 litrov kvasu. Výsledný destilát má silne aromatickú vôňu a výraznú chuť, ktorá sa nedá prirovnať k ničomu, čo ste doteraz mohli ochutnať. Je odležaný minimálne 12 mesiacov pred plnením prvých fliaš. Podávať pri problémoch s trávením alebo len tak pre radosť :)

bvd (35)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *