BVD Marhuľovica

Unikátne sto percentné ovocné destiláty značky BVD sú skvostom slovenskej produkcie páleniek a vysoko oceňované na mnohých tuzemských aj zahraničných súťažiach.

Najlepšia borovicka, najlepšia marhuľovica, BVD

Slovensko má najlepšiu borovičku a marhuľovicu na svete! Na slávnostnom 50-tom ročníku prestížnej londýnskej súťaže International Wine and Spirits Competition bodovali aj naši. Spomedzi viac než 3000 hodnotených vzoriek z celého sveta zožala zlato marhuľovica, ktorej výrobcom je Bird Valley Distillery a taktiež sa najlepšie v kategórii destilátov na báze borievky umiestnila aj ich borovička. Ceremoniálny banket s odovzdávaním cien bude prebiehať 28. novembra 2019 v historickej londýnskej radnici Guildhall.

letné marhule, marhuľovica

Marhuľa je teplomilný strom pôvodom z oblasti Číny. Na územie Slovenska sa dostala cez Arménsko vďaka Arabom, ktorí jú ako prví začali kultivovať v oblasti dnešného južného Španielska, Francúzska a Talianska. Vďaka svojemu arménskeho pôvodu si vyslúžila aj latinský názov „prunus armenica“. Kvitne v priebehu marca a apríla a plody sa zbierajú od mája do augusta, pričom v našich zemepisných šírkach je to spravidla o pár týždňov skôr než v južnejších oblastiach. Zbierajú sa v plnej zrelosti a opatrne, keďže sú nachylné na poškodenie, ideálne ich treba preberať po kúsku. 

Kôstky z marhulí sú horkosladkej chuti, často prirovnávané k mandliam a obsahujú amygdalín, resp. vitamín B17, ktorý je kontroverzný vďaka svojim prospešným/škodlivým vlastnostiam. Hlavnými benefitmi konzumácie plodov sú ich účinky pôsobiace proti procesu starnutia, regenerujú  a tvoria nové bunky, udzujú dobrý stav pokožky a zraku. Taktiež pozitívne vplývajú na zdravie slizníc a pôsobia protizápalovo, sú zdrojom železa a podporujú tvorbu červených krviniek.

Najlepšia marhuľovica, BVD

Okrem konzumácie v surovej forme, sa z marhulí vyrábajú džemy, šťavy, kompóty a marhuľový destilát, marhuľovica. Tá sa vyrába destiláciou kvasu pripraveného len z čerstvých, ručne zberaných a triedených plodov odrody marhule Goldrich. Táto marhuľa je výnimočná svojou výraznou chuťou a arómou, predovšetkým v porovnaní s bežne destilovanou, Veľkopavlovickou odrodou, ktorá ovplýva len chuťou sladkou. Po ručnom zbere marhulí, prechádza každý plod previerkou a v prípadné kazy na ovocí sa odstraňujú, aby sa nepreniesli do chuti destilátu. Tá prebieha v 3-stupňovej medenej kolóne, pričom sa ďalej používa iba to najkrajšie jadro destilátu. Po destilácii sa marhuľovica riedi pramenitou vodou s nízkym obsahom minerálov a stopových prvkov. Spravidla býva odležaná minimálne po dobu 12 mesiacov pre finálnym nafľašovaním, aj keď je bežnou praxou odležanie aj 36 a viac mesiacov. Ročné vydestilované množstvo žiadny rok doposiaľ neprekročilo 1000 fliaš a každá je fľaša je očíslovaná.